I grund och botten är jag stockholmare som tagit mig via Dalarna till Gävle och slutligen sen ett år sedan – Hälsingland

Min väg till företagare har inte varit självklar utan nog snarare kantats av ett visst motstånd. Detta då jag sett min pappa som var författare, skribent och frilansare och jag sa gång på gång att det kommer jag aldrig att bli.

Tillfälligheter skapar möjligheter

Mina val av arbetsplatser har grundat sig mycket i tillfälligheter, behov och möjligheter som dykt upp. En vän sa till mig vid ett tillfälle att jag är en sån person som alltid hittar sätt att klara mig och lösa situationer, en överlevare helt enkelt.

För mig har det inte bara handlat om överlevnad utan också nyfikenhet och girighet att få lära mig nytt. Jag kan nog säga att jag har ett ständigt behov av att utvecklas. Får jag inte det mår jag dåligt. Att ha två jobb eller kombinera jobb och pluggande har inte varit ovanligt. Med andra ord så kommer det ta mig ganska lång tid att fylla i min profil på BNI.

Arbete och pluggande och arbete

Det har tagit mig till många platser, allt från förskolan till stora arbetsplatser som Forsmark, Högskolan i Dalarna och Gävle och SSAB.

På Forsmark hamnade jag i ett stort projekt som hette Effekthöjningen där jag av en tillfällighet fick börja jobba med de interna webbsidorna. Det var då jag upptäckte hur roligt och kreativt detta var. Det blev mer och mer intrawebben och mindre projektarbete. Där och då bestämde jag mig för att börja bygga vidare på detta.

Från Forsmark gick mina vägar tillbaka till Högskolan i Falun där jag läst under 5 år och skaffade mig en Fil Kand i Bildproduktion (rörlig bild), nu i rollen som anställd där jag hamnade i ett EU-projekt med uppgiften att utveckla en hemsida för Mediautbildningarna. Plötsligt blev jag kollega med mina tidigare lärare. Jag som trodde att jag gjort slut med Dalarna i och med min flytt till Gävle 2004 pendlade nu dagligen dit under 2 år.

När projektet tog slut där trodde jag även att min tid i Dalarna äntligen var över. Så blev det inte – istället hamnade jag på SSAB i Borlänge som webbredaktör. Där fick jag både jobba med content på webben och blev även ansvarig för att driva och starta upp de sociala mediekanalerna. Det var en fantastisk tid där jag fick vara del av att ta fram strategier och coacha medarbetare i deras jobb på kanalerna vilket förstås blev grunden till min roll som social media manager.

Beslutet att bli egen

Gemensamt för alla de arbetsplatser jag haft de senaste 15-20 åren är att jag kommer in för att lösa en akut situation som uppstått och sällan för att stanna kvar en längre tid. Eftersom jag har ett så brett register av erfarenhet, kunskap och kompetens med mig så har detta varit möjligt men det har samtidigt gett mig en känsla av frustration att aldrig riktigt bli en del av gemenskapen.

Så när SSAB ställde om i samband med uppköpet av Finska Ruukki och jag avslutade mig anställning där kände jag att det var dags att göra det jag gör men som egen företagare. För jag vet att det jag kan erbjuda är sådant som många företag behöver men kanske inte har möjlighet att anställa. Som egen företagare ger det mig en möjlighet att ta mig an det jag tycker är allra roligast att jobba med och det ger mig en frihet som jag har saknat.

Anna Hellqvist, företaget heter Midéan och jag finns förstås på LinkedIn där du kan läsa mer om mig och min bakgrund.